Kako smo došli do toga da agresivni pojedinci misle kako oni izdaju dozvole za domoljublje. Piše Dragan MARKOVINA, telegram.hr
24 srpnja, 2018
Apokalipsa danas, Jemen. Piše Ivana PERIĆ, h-alter.org
24 srpnja, 2018

Migranti o problemima na granici: Tuku nas kao životinje. Piše Fahrudin VOJIĆ, balkans.aljazeera.net

Migranti se žale na nasilje hrvatskih graničara, a na to su upozorile i humantarne organizacije koje brinu o njima
.
Migranti i izbjeglice borave u nehumanim uvjetima i nalaze se u jako teškom položaju, upozoravaju humanitarne organizacije. Foto Fahrudin Vojić

Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prije nekoliko dana uputila je saopćenje za javnost u kojem se skreće pažnja na nasilje nad migrantima koji su zaglavili u Bosni i Hercegovini.

Nicole Robicheau, glasnogovornica te organizacije u Bihaću kazala je da su uslovi u kojima borave migranti na granici sa Hrvatskom neadekvatnim, te da je ona zabrinuta za sigurnost migranata.

Prema riječima Abdulaha Budimlića, predsjednika Crvenog križa Bihać, nasilje nad migrantima koji pokušavaju da pređu granicu između BiH i Hrvatske traje otkako su migranti došli u Bihać. Dodaje i kako je Crveni križ Bihać davno upozorio na tu pojavu, ali se ništa nije promijenilo.

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać i osoba koja svakodnevno boravi u imigracionom centru u Bihaću, najbolje zna probleme s kojima se migranti suočavaju. Od nasilja i fizičkih ozljeda, do oduzimanja novca, telefona i dokumenata, realnosti su koje čekaju one koji pokušaju da pređu granicu.

Humanitarne organizacije zabrinute su za sigurnost migranata i izbjeglica

“To je nešto što se kontinuirano dešava i ne možemo sad kazati da je došlo do porasta takvih slučajeva iz razloga što takve pojave nisu nikad ni prestale. Mi to najbolje znamo jer ukazujemo pomoć takvim osobama koje se vrate s povredama različitih tipova”, pojašnjava Midžić.

Teške ozlijede

Iršad Ahmad (22) iz Pakistana jedan je od onih koji su na vlastitoj koži osjetili silu hrvatske policije. Trenutno boravi u Đačkom domu u Bihaću, a prije nekoliko dana je pokušao da pređe granicu i suočio se sa brutalnošću hrvatske policije koja mu je oduzela sve što je imao.

“Tukli su me žestoko. Po rukama, leđima, nogama… ne znam ni sam gdje me sve nisu udarali. Galamili su i bili su mnogo ljuti. Oduzeli su mi novac i telefon, sad nemam ništa”, priča Ahmad.

Tuku nas kao da smo nešto skrivili, žale se migranti

Azra Moralić, koordinatorica projekta za pomoć migrantima u Velikoj Kladuši, kao članica Međunarodnog foruma solidarnosti EMAUS već četiri mjeseca boravi u ovom gradu i radi sa migrantima, te najbolje zna probleme s kojima se migranti suočavaju u pokušaju prelaska hrvatske granice.

“Migranti su u jako lošem zdravstvenom stanju i mi smo dovozili svoje ljekare, te zajedno sa Domom zdravlja Velika Kladuša pružali im prvu medicinsku pomoć”, kaže Moralić.

Hasan Kahlon (50) iz Afganistana je zbog nasilja hrvatskih policijaca zadobio teške povrede noge na koju sada ne može da se osloni niti staje. Povrijeđeno mu je stopalo i sada ima problema kada hoda.

“Posljednji put kada smo pokušao da pređem granicu bilo je to na dan kada je Hrvatska reprezentacija izgubila utakmicu finala na Svjetskom prvenstvu i policajci su bili posebno ljuti. Kada su me uhvatili, tukli su me željeznom palicom”, kaže Hasan.

Migranti i izbjeglice smješteni su u improviziranim uvjetima

Arif Babar (45) je iz Pakistana. U pokušaju prelaska granice hrvatska policija ga je pretukla nanijevši mu povrede ruke.

“Ovo nije ljudski. Tuku nas kao da smo životinje. Mi smo isto ljudi i nismo imali drugog izbora nego da napustimo svoju zemlju, a sad nas tuku kao da smo im nešto skrivili”, kaže Arif.

Bježe od rata

Hatir Wazir (22) iz Pakistana, uspio je da napravi videosnimak dok je hrvatska policija tukla njegove drugove, ali čim su ga ugledali krenuli su za njim, uhvatili ga i razbili mu telefon.

“Sve sam snimio ali su mi uništili telefon i sada nemam toga videa. Bio sam dvostruko pretučen kada su vidjeli šta sma pokušao da uradim”, priča Wazir koji ne želi da bude sniman jer se plaši da će ga ako ga ponovo uhvate, ovaj put još više tući zbog snimka.

Muhamed Zamil (25) iz Afganistana, po zanimanju je inžinjer, a radio je u vojsci. Domovinu je napustio, kaže, zbog teške situacije i građanskog rata između talibana, ISIL-a i vladinih snaga. Nije mislio doći u Bosnu i Hercegovinu, ali ga put ovdje doveo i sad ne može da pređe granicu i nastavi dalje do zacrtanog cilja. Pokušavao je do sada četiri puta, ali svaki put bi ga uhvatila hrvatska policija, oduzela mu sve i pretukla ga.

Hasanu Kahlonu iz Afganistana povrijeđeno je stopalo i sada ima problema kada hoda

“Nisam napustio Afganistan zbog posla, jer sam bio zaposlen. U Dželalabadu, provinciji iz koje dolazim, nema mira. Svakodnevno se vode sukobi između talibana i legitimnih vojnih snaga države”, kaže Muhamed.

Očajni migranti nemaju drugog izbora nego da nastave sa pokušajima prelaska hrvatske granice i probiju se do željenih destinacija u Evropskoj uniji, gdje ih čekaju porodice i rodbina. Sanjanju neki bolji život i za njega su spremni biti pretučeni i stotinu puta.

Ono što su nam naši sagovornici iz nevladinih organizacija u Bihaću i Velikoj Kladuši rekli, jeste da oni koji imaju novac ne ostaju dugo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Na kraju pronađu neku opciju kroz koju se prebace i prođu Hrvatsku. Siromašni migranti su ti kojima se trenutno ne smiješi sreća, jer Evropska unija steže obruč oko procesa migracija, koga jedino novac može probiti.

Izvor: Al Jazeera

.

Objavljeno aljazeera.net, 23.07.2018., http://balkans.aljazeera.net/vijesti/migranti-o-problemima-na-granici-tuku-nas-kao-zivotinje, pristupljeno 24.07.2018.

Odgovori