Borivoj Dovniković-BORDO: OBILAZAK HRVATSKE
6 lipnja, 2018
Hrvatska će postati nacija siromašnih staraca. Piše G.D., index.hr
13 lipnja, 2018

Tko je bio Petar Levantin ?! Piše N. N.

Petar Levantin

U veljači 1936. godine na izborima u Španjolskoj pobjeđuju stranke centra i ljevice udružene u Narodni front. Desne stranke se ne mire s gubitkom vlasti i 17. srpnja iste godine general Sanjurjo pokušao je izvršiti državni udar. To je bio početak Španjolskog građanskog rata koji će trajati tri godine. Nakon pogibije Sanjurja vodstvo nacionalista preuzima general Franco. Osim Španjolaca u ratu su se borili i dragovoljci iz pedeset četiri države (Voluntarios de la Libertad).

Poznata su imena sto četrdeset jednog Dalmatinca koji su se borili na strani republikanaca. Popis boraca je nepotpun. Glavni razlog je taj što se prikupljanju podataka pristupilo tek 1966. godine kada je živih sudionika rata na području Dalmacije bilo dvadeset šest.

Petar Levantin rođen 1911. godine bio je agronomski tehničar iz Metkovića. Imao je dvadeset šest godina kada se u rujnu 1936. godine potajno uputio u Dubrovnik. Brodovi Saturnia i Volcania brodarske kompanije Cosulich Line vozili su liniju Trst-New York te su kupili putnike u Dubrovniku, Patrasu, Messini, Palermu, Napulju, Cannesu te gradu Alžiru u istoimenoj državi. Levantin je vjerojatno ovom linijom stigao do Alžira gdje je čekao brod za Španjolsku u koju je konačno stigao 14. studenog 1936. Nakon dolaska se odmah uputio u Albacete gdje je bila baza međunarodnih brigada. Samo tri dana prije njegova dolaska tamo se formirala XIII. Internacionalna brigada Republikanske vojske. Petar je odmah regrutiran u bataljon Čapajev unutar XIII. Interbrigade. Levantinova brigada je najprije poslana u Valenciju 4. prosincu 1936.

Nakon početka operacije Brunete (6.-25. srpnja 1937.) bataljon se uključuju u borbe za Madrid. Mjesto i vrijeme pogibije Petra Levantina je nejasno. U republikanskoj vojsci se nisu vodile detaljne evidencije, a svi podatci o poginulim dobrovoljcima iz Dalmacije su prikupljeni dvadesetak godina nakon završetka rata. Prema nekim izvorima Petar Levantin je poginuo 1937. kod Madrida. Ako je točna ta tvrdnja zasigurno je riječ je bitci kod Brunete jer se tu borio njegov Čapajev bataljon te bi vrijeme pogibije bio srpanj 1937. Drugi izvori među kojima i Udruženje španskih boraca 1936-1939. smještaju vrijeme pogibije mjesec dana poslije u Aragoniju točnije mjesta Belchite.

Polovica dobrovoljaca iz Jugoslavije je poginula tijekom ratnih operacija. Nakon početka Drugog svjetskog rata većina se vratila u Jugoslaviju i priključila NOB-u. Sto dvadeset ih je preživjelo je Drugi svjetski rat, a pedeset četiri su proglašena narodnim herojima. Poslije rata organizirali su se u Udruženje španskih boraca Jugoslavije.

Za vrijeme bivše države njegovala se uspomena na jedinog metkovskog Španjolca. Centar za usmjereno obrazovanje (današnja Srednja škola Metković) je do početka 1990-ih nosio ime Petar Levantin.

Levantinov suborac u Španjolskoj, Ernest Hemingway, napisao je 1940. roman Kome zvono zvoni. U njemu opisuje strahote rata i upozorava na nadolazeću opasnost. Poznati citat iz knjige podsjeća da je čovječanstvo jedna, nedjeljiva obitelj i da smo svi jednaki, neopozivo ovisni jedni o drugima, bez obzira na sve identitetske i svjetonazorske razlike:

Nijedan čovjek nije otok sam za sebe; Smrt svakoga čovjeka smanjuje tebe jer si obuhvaćen u čovječanstvu. I zato nikada ne pitaj kome zvono zvoni; tebi zvoni !

N. N.

Literatura

  • Matković, Blanka, Svjedočanstva o Dalmatincima u Španjolskom građanskom ratu. Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Volume 54 2012.
  • Pavlaković Vjeran, Yugoslav volunteers in Spanish civil war. Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Standard 2, Beograd 2016
  • Očak Ivan, Jugoslavenski sudionici Oktobarske revolucije u borbi protiv fašizma (1936-1945). Radovi Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vol.18 No.1 1985.

Odgovori