Stožer progoni šetače, a oko Doma u Vukovarskoj zbunjeno širi ruke. Vjerojatno samo zato jer je najočitiji krivac jedan njihov, hadezeovac. Piše Ante TOMIĆ, slobodnadalmacija.hr
2 svibnja, 2020
Tomislav JAKIĆ: A ON ĆE ŽIVJETI I DALJE
3 svibnja, 2020

4. SVIBNJA – SJEĆANJE NA TITA

Od Titove smrti 4. svibnja 1980. godine prolazi 40 godina.

Josip Broz Tito zasigurno je u najužem krugu najvećih hrvatskih ličnosti svih vremena, legendarni ratni komandant na strani antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu, dugogodišnji predsjednik federativne zajednice naroda, najzaslužniji za promicanje radničkog samoupravljanja, otac politike nesvrstavanja tzv. “trećeg svijeta” i neumorni borac za mir u svijetu. Josip Broz Tito spada u red najvećih svjetskih ličnosti prošloga vijeka.

Titovo ime i djelo značajno je vezano za Dubrovnik. Na njegovu zapovijed, jedinice Narodnooslobodilačke vojske oslobodile su hrvatski jug od fašističkih okupatora već u ranu jesen 1944. godine. Dubrovnik je bio prvi oslobođeni hrvatski grad u Drugom svjetskom ratu te je tako stavljena točka na spekulacije u vezi s budućnošću hrvatskog Dubrovnika i okolice.

U oslobođenoj zemlji, uz ostalo, Tito je podržao ideju o osnivanju Dubrovačkih ljetni igara i bio dugogodišnji pokrovitelj te značajne kulturne manifestacije, koja je, kako je znao reći, bila “naš prozor u svijet”. Značajno je doprinio odlučivanju o izgradnji dubrovačke zračne luke u Čilipima, a iz Dubrovnika je odlazio na mnoge svoje putove mira i u Gradu se susretao s velikim brojem državnika svijeta.

1962. godine Tito je proglašen počasnim građaninom Dubrovnika.

Udruga antifašista Dubrovnik je 2017. godine u povodu obilježavanja 125. obljetnice Titova rođenja, u okviru svoje biblioteke „Da se ne zaboravi“, izdala knjigu „Tito i Dubrovnik“ koja slikom i riječju kazuje o neraskidivoj vezi Tita i Grada. Knjiga završava mišlju književnika Branka Čopića: TITO JE NEUSTRAŠIVI DIV KOJI JE DOŠAO IZ NARODNE BAJKE, IZVRŠIO BESMRTNO DJELO OSLOBOĐENJA I PONOVO SE VRATIO U BAJKU.

Odgovori