Najviše gimnazijalaca ikad ove je godine palo državnu maturu, no ministrica kaže da to ‘zavisi kako gledate’. Piše Dora KRŠUL, srednja.hr
25 srpnja, 2018
Oluja u Moskvi. Piše Heni ERCEG, mladina.si, pescanik.net
29 srpnja, 2018

27. SRPNJA – DAN USTANKA NARODA HRVATSKE

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organiziraju obilјežavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu u subotu, 28. jula, s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku.

Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. godine odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba.

Sve do raspada Jugoslavije, Dan ustanka u Srbu obilјežavao se kao početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se obilježava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 23.07.2018., https://www.portalnovosti.com/dan-ustanka-naroda-hrvatske-2018, pristupljeno 25.07.2018.

Odgovori